postavljenje-parketa

Postavljanje parketa

 

Parket, kao i svi drugi drveni podovi mogu se ugraditi tek nakon što su završeni svi ostali građevinski i dekorativni radovi. Ugradnja parketa treba da bude završni deo radova, neposredno pre nego što u prostoriju unesete nameštaj. Svi drugi radovi (ugradnja prozora i vrata, centralnog grejanja, električne instalacije i molerski radovi) treba da budu unapred završeni.
Prostorija mora biti potpuno suva i očišćena pre nego što se otpočne sa ugradnjom parketa. Takođe, u prostoriji treba obezbediti neophodnu vlažnost vazduha i temperaturu koja će biti i inače, tokom budućeg korišćenja prostorije, a parket pre same ugradnje treba držati u prostoriji gde će se obaviti ugradnja (neotpakovan, položen direktno na pod), najmanje 48 sati pre ugradnje kako bi se prilagodio temperaturi i uslovima prostora.
Podloga na koju ćete postaviti parket mora biti čista i suva, nivelisana i ujednačena, bez bilo kakvih pukotina i izbočina.

Da li se i kod parketa može koristiti podloga od laminata?
Može, ako se parket ugrađuje na suvu podlogu (stari parket…). Ukoliko se ugrađuje na beton, upotreba najlona ispod laminat podloge je obavezna. Prilikom ugradnje parketa neophodno je postaviti neku vrstu vlagobarijere. Sunđerasta podloga za laminat svakako ne predstavlja ovaj tip zaštite od vlage, tako da je potrebno postaviti neku drugu podlogu čija svojstva pružaju ovaj vid zaštite parketu.

Da li je parket pogodan za podno grejanje?
Svi tipovi parketa su pogodni za podno grejanje. Svakako, pažljivo planiranje i profesionalna ugradnja obavezna je, kako za podno grejanje, tako i za parket. Plastična podloga se uvek mora koristiti pri ugradnji parketa kako bi se pod zaštitio od vlage, ali se uvek mora održavati i odgovarajući nivo temperature u sistemu podnog grejanja. Idealni nivo temperature je između 20-22ºC, ali ona nikako ne sme preći 27ºC u bilo kom delu prostorije, čak ni ispod tepiha. Javor i bukva reaguju na podno grejanje više nego sve ostale vrste drveta.

Kako zaštititi parket?
Jedna od najvažnijih stvari koje treba uraditi je da se postavi zaštitni otirač za obuću ispred ulaznih vrata, jer voda i pesak koji se unose na obući razaraju gornju površinu parketa.
Postavljanje zaštitne filčane podloške na noge stolica, stolova i ostalog pomerljivog nameštaja sprečavaju nepotrebno grebanje površine parketa.
Zaštita od ekstremne vlažnosti (prosuta čaša, izlivanje vode…).
Idealna vlažnost vazduha u prostoriji sa ugrađenim parketom treba da se kreće u intervalu od 30-60% RH na temperaturi od 20ºC.

Kako se održava i čisti parket?
Za svakodnevno održavanje parketa dovoljno je usisavanje ili čišćenje. Parket se može održavati i brisanjem, kada je to potrebno i to sa dobro oceđenom vlažnom krpom, uz opreznu upotrebu blagih i neabrazivnih deterdžentskih sredstava.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *